Toepassingen


Voor welke toepassingen wordt Rode Mijnsteen gebruikt:

Tuin & Bestrating:

Sierbestrating / verharding opritten
Decoratieve opvulling schanskorven/ steenkorven
Sierkeien (dradatie 120/300)
Wandelpaden
Opvulmiddel honingraatplaten

Industrie:


Toeslagstof keramische industrie

Voor de Keramische industrie zijn de fijnere gradaties (0/3) uitstekend toepasbaar. Hier kan men denken aan toeslagstof in de volgende producten.
(De Rode split zorgt met name voor een warmrode kleur)
- Baksteen
- Dakpannen
- Grof aarde werk
- Tegels
- keramische producten
In de Mijnsteen zit nog een deel energie in opgeslagen. Dit kan tijdens het bakken van producten een positieve uitwerking hebben (minder energie kosten).

Toeslagstof Betonindustrie

Beton is een kunstmatig steenachtig materiaal, dat als bouwmateriaal wordt gebruikt. Het moderne beton in Nederland is samengesteld uit het bindmiddel cement en uit een of meer toeslagmaterialen zoals zand, grind of steenslag. Cement heeft de eigenschap dat het door toevoeging van water verhardt. Beton ontstaat door water te mengen met een bindmiddel (zoals cement) en granulaat (zand en grind), vulstoffen en eventueel met toeslagstoffen. Bij de juiste verhoudingen worden de holtes tussen het grind vrijwel geheel gevuld met zandkorrels waarbij het cement de verschillende korrels aan elkaar plakt. Na uitharding kan de hardheid en duurzaamheid van natuurlijk gesteente worden geëvenaard. Rode mijnsteen van de Wisosplit is een zand & grind vervanger in asfalt beton en cement beton.

Toeslagstof Asfalt

In de wegenbouw, waar vandaag te dag veel wordt gewerkt met asfalt, zijn de gradaties 3/8 of 5/14 uitstekend toepasbaar. Het word met name toegepast voor het aanbrengen van een toplaag.

Toeslagstof Steenfabrieken

De Rode Split van Wisosplit is uitermate geschikt als toeslagstof voor de baksteen industrie.

Recreatie

- Verhardingsmateriaal bij sportvelden
- Terrein verharding
- Parkeerplaatsen

Waterbouw

Mijnsteen wordt tot dusver vooral gebruikt in de waterbouw. mijnsteen kan in de waterbouw voor diverse constructies worden toegepast:
- Perskaden onder,op en boven de waterlijn; deze perskaden worden veelal in de teenconstructie van het definitieve werk opgenomen.
- Als funderingslaag in een glooiing constructie tussen een zandlichaam en de open of gesloten toplaag
- Als beschermingsmateriaal tegen uitschuring van vooroevers en bodems
- In Filterlagen
- In aanvulling en als kernmateriaal

Wegenbouw / Grondverzet / Milieutechniek

Rode mijnsteen kan ook uitstekend in droge toepassingen worden toegepast, met name als ophoog-en aanvulmateriaal. Dit betreft vooral wegophogingen.

Willem-Sophia


De steenberg van de voormalige mijn “Willem-Sophia” te Kerkrade wordt reeds enkele decennia afgebouwd. Het unieke van deze steenberg is dat, middels natuurlijke verbranding, de zwarte leisteen wordt omgezet in een rood gebrand product; de zogenaamde rode mijnsteen.
Parallelweg 8 | 6465 AA Kerkrade | T. +31 45 541 04 69
info@wisosplit.nl